Αν και τα γλυκά περιέχουν συνήθως αρκετές ποσότητες κορεσμένου λίπους και ζάχαρης, και κατά συνέπεια πολλές θερμίδες (τις λεγόμενες «κενές θερμίδες») και λίγα θρεπτικά συστατικά, παρ’ όλα αυτά μπορούν να ενταχθούν με μέτρο στη διατροφή των παιδιών.
Η απαγόρευση κάποιας τροφής συχνά δημιουργεί μεγαλύτερη επιθυμία για την τροφή αυτή, οπότε ενδείκνυται να μην κόψετε κανένα τρόφιμο στα παιδιά, επομένως ούτε και τα γλυκά.
Tips για να περιορίσετε τα γλυκά στα παιδιά:
Σερβίρισμα σε μικρότερη ποσότητα (π.χ. 1 μικρή σοκολάτα αντί για 1 μεγάλη).
Να τους δίνετε νερό όταν διψάνε και όχι αναψυκτικά, χυμούς, κ.α.
Το γλυκό να μην προσφέρεται για επιβράβευση στο παιδί.
Να του προσφέρετε φρούτα αντί για επιδόρπιο.
Να παρουσιάζετε τα θρεπτικά τρόφιμα με ευχάριστο τρόπο, π.χ. δημιουργώντας ένα χαμογελαστό πρόσωπο με φέτες μπανάνας και σταφίδες. Κόψτε τα φρούτα σε διασκεδαστικά και εύκολα σχήματα με τους κόπτες μπισκότων.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά, αντί για γλυκά, να δημιουργούν καινούργια θρεπτικά σνακς/γεύσεις/συνδυασμούς τροφών, αφήνοντάς τα να επιλέξουν μόνα τους τι επιθυμούν στο δικό τους σνακ (π.χ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά με καρύδια και μέλι, γάλα με λίγα λιπαρά με δημητριακά και σταφίδες, μιλκσεϊκ μπανάνα με γάλα, γρανίτα φράουλας).
Μάθετε τα παιδιά να διαλέγουν τα δημητριακά με τη λιγότερη ζάχαρη.
Τα γλυκά να είναι διαθέσιμα «στις γιορτές», όχι καθημερινά.
Το γλυκό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το γεύμα που τυχόν δεν έφαγε το παιδί.
Σερβίρετε τα γλυκά μετά το φρούτο ή/και μετά το φαγητό, και όχι προ του γεύματος.