Πίνακας Τροφίμων με την περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη ορισμένων κοινών τροφίμων /100γρ.

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Υπάρχουν εννέα αμινοξέα, τα λεγόμενα «απαραίτητα» τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του και πρέπει να τα λαμβάνει μέσω της διατροφής τους.

Ως εκ τούτου, η ποιότητα, η βιολογική αξία και η διαθεσιμότητα μιας πρωτεΐνης εξαρτάται από τα «απαραίτητα» αμινοξέα που αυτή περιέχει. Έτσι, οι ζωικές πρωτεΐνες που προέρχονται από το αυγό, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά χαρακτηρίζονται ως υψηλότερης βιολογικής αξίας καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Αντίθετα, οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όπως αυτές των οσπρίων, το δημητριακών και των λαχανικών χαρακτηρίζονται ως χαμηλής βιολογικής αξίας καθώς δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ορισμένων κοινών τροφίμων/ 100 γραμμάρια.

Ζωικές Πηγές Πρωτεΐνης
Είδος: Τρόφιμο Γραμμάρια πρωτεΐνης (/100γρ)
Κρέας Στήθος κοτόπουλου (χ. δέρμα) 32.0
Μοσχαρίσια μπριζόλα 31.0
Χοιρινό ψητό 31.6
Ψάρια: Τόνος (κονσέρβα) 23.5
Σκουμπρί (ψητό) 20.8
Σολομός (ψητός) 24.2
Βακαλάος (ψητός) 20.8
Θαλασσινά: Γαρίδες 22.6
Μύδια 16.7
Καραβίδες 10.0
Αυγά: Αυγά: 12.5
Γαλακτοκομικά: Γάλα πλήρες 3.3
Ημι-αποβουτυρωμένο γάλα 3.4
Τυρί τσένταρ πλήρες 25.4
Γιαούρτι πλήρες 5.7
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 4.8
Τυρί cottage 12.6
Φυτικές Πηγές Πρωτεΐνης
Όσπρια: Φακές 7.6
Αρακάς 8.4
Φασόλια 5.2
Φασόλια Kidney Beans 6.9
Σόγια 8.1
Δημητριακά: Ψωμί (λευκό) 7.9
Ψωμί (καφέ) 7.9
Ρύζι (βρασμένο) 2.6
Ζυμαρικά (μαγειρεμένα) 6.6
Βρώμη 11.2
Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα 21.1
Καρύδια 14.7
Φουντούκια 14.1
Κάσιους 18.2
Καρύδια Βραζιλίας 14.1
Macadamia 8.0