Το πιο παραδοσιακό ελληνικό χριστουγεννιάτικο γλυκό μεταμορφώνεται. Δείτε πώς θα φτιάξετε μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη .

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ιδανική για ανθρώπους που δεν τρώνε ζάχαρη είτε από επιλογή είτε για λόγους υγείας.

ΥΛΙΚΑ

 

Για τα μελομακάρονα

  • 150 γρ ελαιόλαδο
  • 70 γρ μέλι ή (σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου για τους vegan)
  • 1 κ.γ κανέλα (χρησιμοποίησα Κευλάνης)
  • 1/2 κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
  • ¼ κ.γ μοσχοκάρυδο
  • 1 τσιμπιά τζίντζερ
  • 2 γρ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
  • 1 φακελάκι baking powder (20 γρ)
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια (μόνο το πορτοκαλί μέρος)
  • 120 γρ χυμό από μανταρίνι ή πορτοκάλι ή νερό (χρησιμοποίησα χυμό πορτοκάλι)
  • 250 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα ντίνκελ και ολικής)
  • 50γρ σιμιγδάλι
  • 150 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες από το μπλέντερ)
  • 100 γρ καρύδια τριμμένα σε σκόνη
  • τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα

Για το σιρόπι

  • 400 γρ μέλι ή ( σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου για τους vegan)
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3-4 ‘’καρφάκια’’ γαρύφαλλο
  • 170 γρ νερό ή χυμό μανταρινιού ή πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζεσταίνουμε χωρίς να βράσουμε. Θέλουμε να λιώσει το μέλι και να ενωθούν τα υλικά μας.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου
  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε το ελαιόλαδο με το μέλι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε πρώτα όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από αλεύρι σιμιγδάλι, βρώμη και καρύδι και ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη βρώμη και το τριμμένο καρύδι. Ανακατεύουμε, ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια περίπου 50γρ ή στο μέγεθος που επιθυμούμε.
  • Δίνουμε το επιθυμητό σχήμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε θα είναι μαλακά. Αν αλλάξετε το μέγεθος και σχήμα θα πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα και το χρόνο ψησίματος
  • Αφού κρυώσουν λίγο, τα πιάνουμε δηλαδή με ευκολία, τα βουτάμε στο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα. Αν τα θέλουμε περισσότερο μελωμένα τα αφήνουμε 15 δευτερόλεπτα παραπάνω, αν τα θέλουμε λιγότερο μελωμένα και με τραγανή υφή τα αφήνουμε σχεδόν 15ω δευτερόλεπτα. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι. Αν περισσέψει σιρόπι και θέλουμε το ρίχνουμε από πάνω.

ΦΥΣΙΚΆ για τους Vegan φίλους μας αντί για το μέλι, χρησιμοποιούμε  σιρόπι αγαύης ή maple syrop.