Είναι υγιεινοί, είναι νηστίσιμοι, κατάλληλοι και για όσους ακολουθούν vegan διατροφή, άρα γιατί όχι και πρωτότυποι!!!

Επειδή οι κλασικοί κουραμπιέδες έχουν και αρκετή χοληστερόλη εξαιτίας του βουτύρου που περιέχουν, προτίμησα να φτιάξω μια πιο υγιεινή εναλλακτική κουραμπιέ, χωρίς ζάχαρη ,χωρίς βούτυρο αλλά με ελαιόλαδο και αμυγδαλοβούτυρο.

Το αμυγδαλοβούτυρο είναι βούτυρο από αμύγδαλα. Τα λιπαρά που περιέχουν οι ξηροί καρποί είναι τα ακόρεστα, κυρίως μονοακόρεστα, κοινώς γνωστά ως τα «καλά» λιπαρά. Τα ακόρεστα λιπαρά έχουν οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα, στη μείωση της χοληστερόλης, ακόμη και στην μείωση του σπλαχνικού λίπους.Το αμυγδαλοβούτυρο είναι αρκετά συμπαγές, οπότε το αναμιγνύουμε με ελαιόλαδο για να έχει πιο μαλακή υφή. Είναι πλούσιο σεφυτικές ίνες, που βοηθάνε στην καλύτερη πέψη και λειτουργία του εντέρου. Το βούτυρο αμυγδάλου, επίσης, περιέχει μαγνήσιο και ασβέστιο που βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία των μυών και φαίνεται να συμβάλλουν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

ΥΛΙΚΑ:

130γρ αμύγδαλα

170γρ αμυγδαλοβούτυρο

125γρ ελαιόλαδο

100γρ ζάχαρη καρύδας

100γρ αλεύρι ολικής

250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1κ.σ ανθόνερο

1 βανίλια

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

40ml κονιάκ ή ούζο

½ κ.γ σόδα μαγειρική

Για πασπάλισμα:

  1. Ζάχαρη άχνη με στέβια ή ( άχνη καρύδας ή ερυθριτόλης ) ή
  2. Κουβερτούρα με στέβια (πιο μοντέρνα εκδοχή) ή
  3. Ινδική καρύδα (super healthy )

**Προσωπικά εγώ χρησιμοποιώ και τις 3 εναλλακτικές για τη διακόσμησή τους γιατί αφενός μου αρέσει η ποικιλία αφετέρου καλύπτω όλα τα γούστα στην οικογένεια και είμαστε όλοι ικανοποιημένοι!.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σε ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε τα αμύγδαλα και ψήνουμε για 10΄μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα χοντροκόβουμε στο μούλτι.
  2. Στο μίξερ χτυπάμε το αμυγδαλοβούτυρο, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη για 10΄μέχρι να αφρατέψουν
  3. Προσθέτουμε το ανθόνερο, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ ή ούζο και τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
  4. Εναλλάξ προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι, όσο πάρει ζύμη (ίσως να μη χρειαστεί όλο). Τελειώνουμε το ζύμωμα με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη
  5. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, περίπου 30-35γρ. ο καθένας, σχεδόν 30 τμχ
  6. Τους απλώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου, την οποία έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
  7. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 35΄μέχρι να ροδίσουν.
  8. Τους βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε 5΄ να κρυώσουν.
  9. Σε ένα ταψί απλώνουμε ζάχαρη άχνη, τοποθετούμε επάνω τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε με άχνη ή ινδική καρύδα. Εάν επιλέξουμε την επικάλυψη με σοκολάτα, λιώνουμε την κουβερτούρα σε σκεύος μπενμαρί προσθέτοντας 1κ.σ ελαιόλαδο.Δίχως να αποσύρω το σκεύος από την φωτιά (για να μην πήξει η σοκολάτα) ρίχνω έναν κουραμπιέ και τον γυρίζω κι από τις δύο πλευρές να καλυφθεί με σοκολάτα και κατόπιν τον επιστρέφω στο ταψί με την λαδόκολλα. Επαναλαμβάνω την επικάλυψη και με τους υπόλοιπους κουραμπιέδες.