Προσπαθείς εδώ και αρκετό διάστημα να εφαρμόσεις ένα πολύ υγιεινό για τον οργανισμό σου πρόγραμμα διατροφής συνδυαστικά με τακτική σωματική άσκηση και παρατηρείς ότι ο δείκτης στη ζυγαριά παραμένει κολλημένος στα ίδια κιλά;

Μήπως φταίνε οι ορμόνες σου;

Η ελάττωση του επίμονου λίπους είναι δυσκολότερη, εάν οι ορμόνες δε βρίσκονται σε ισορροπία. Οι ορμόνες ελέγχουν αντιδράσεις και λειτουργίες όπως ο μεταβολισμός, η φλεγμονή, η εμμηνόπαυση, η πρόσληψη γλυκόζης κλπ. Οι αιτίες των ορμονικών διαταραχών μπορεί να είναι το άγχος, η ηλικία, τα γονίδια και ο λάθος τρόπος ζωής .

Ας γνωρίσουμε ποιες ορμόνες είναι υπεύθυνες για την αύξηση βάρους

  • Ο Θυρεοειδής

Women thyroid gland control. Sore throat of a people isolated on white background.

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες την Τ3, Τ4 και την καλσιτονίνη. Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη, τον ύπνο, τον καρδιακό ρυθμό, την ανάπτυξη του εγκεφάλου κλπ  Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται συχνά με την αύξηση του σωματικού βάρους, την κατάθλιψη, τη δυσκοιλιότητα, την κόπωση, την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα, τον αργό καρδιακό ρυθμό κλπ.

  • Η ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα που χρησιμοποιούνται ως ενέργεια ή για την αποθήκευση τους ως λίπος. Αυτό βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η κατανάλωση μεταποιημένων τροφίμων, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά, και γενικότερα η μη υγιεινή διατροφή (ή ακόμα και η κατανάλωση πάρα πολλών φρούτων) μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Σε αυτή την περίπτωση, τα μυϊκά κύτταρα δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την ινσουλίνη που δεσμεύεται με γλυκόζη και επομένως η γλυκόζη παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό τελικά οδηγεί σε αύξηση βάρους και διαβήτη τύπου 2.

  • Η λεπτίνη

Πρόκειται για την ορμόνη, η οποία υπό κανονικές συνθήκες, παράγεται στα λιποκύτταρα, απελευθερώνεται από αυτά, εισέρχεται στο αίμα και «ταξιδεύει» στον εγκέφαλο όπου δίνει το σήμα της πληρότητας της τροφής, το σήμα του κορεσμού, ρυθμίζοντας την όρεξη. Παρόλα αυτά η λειτουργία της λεπτίνης μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την υπερκατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα , με αποτέλεσμα η αυξημένη φρουκτόζη να μετατρέπεται σε λίπος, να αποθηκεύεται στο ήπαρ, στην κοιλιά και άλλες περιοχές του σώματος. Καθώς συνεχίζετε να καταναλώνετε περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη, συσσωρεύεται περισσότερο λίπος και εκκρίνεται περισσότερη λεπτίνη. Το ήπαρ συνθέτει τριγλυκερίδια, τα οποία παρεμβαίνουν στο ταξίδι της λεπτίνης από το αίμα στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μη λαμβάνει το σήμα για να σταματήσει να τρώει. Αυτό τελικά οδηγεί σε αύξηση βάρους.

  • Η Γκρελίνη

Close up of hungry girl with opened mouth, holding and eating big hamburger. Pretty woman with curly hairstyle and red lips eating tasty cheeseburger with tomato and meal. Concept of fast food.

Γνωστή ως “ορμόνη της πείνας”. Συμβάλλει στην τόνωση της όρεξης και αυξάνει την εναπόθεση λίπους. Εκκρίνεται κυρίως από το στομάχι. Μια μικρή ποσότητα γκρελίνης εκκρίνεται επίσης από το λεπτό έντερο, τον εγκέφαλο και το πάγκρεας. Τα υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτή την ορμόνη. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα γκρελίνης είναι επίσης υψηλά όταν οι άνθρωποι είναι σε αυστηρή διατροφή ή όταν νηστεύουν.

  • Τα οιστρογόνα

Τόσο τα υψηλά όσο και τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα οφείλονται είτε στην υπερπαραγωγή αυτής της ορμόνης από τα κύτταρα των ωοθηκών είτε εξαιτίας μιας διατροφής πλούσιας σε οιστρογόνα. Όταν είστε υγιείς και παράγετε την επιθυμητή ποσότητα ινσουλίνης, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι υπό έλεγχο. Αλλά όταν τα επίπεδα οιστρογόνων ανεβαίνουν, τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη βρίσκονται σε ανισορροπία. Αυτό, με τη σειρά του, σας καθιστά ανθεκτικό στην ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται οδηγώντας σε αύξηση βάρους. Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, πράγμα που θέτει τέλος στην ωορρηξία. Αυτό μειώνει περαιτέρω τα επίπεδα οιστρογόνων, καθώς τα ωοθηκικά κύτταρα παράγουν οιστρογόνα. Για να πάρει αρκετή ποσότητα οιστρογόνου, το σώμα αρχίζει να ψάχνει για άλλα κύτταρα που παράγουν οιστρογόνα. Και μια τέτοια πηγή είναι τα λιπώδη κύτταρα. Όταν μειώνονται τα επίπεδα οιστρογόνων, το σώμα αρχίζει να μετατρέπει όλες τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας σε λίπος για να αναπληρώσει τα επίπεδα γλυκόζης. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε αύξηση του βάρους, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος του σώματος.

  • Η προγεστερόνη

Η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία για να βοηθήσουν το σώμα να λειτουργήσει σωστά .Τα επίπεδα της προγεστερόνης μπορούν να μειωθούν εξαιτίας της εμμηνόπαυσης, του στρες, της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών ή λόγω κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν αντιβιοτικά και ορμόνες που μετατρέπονται σε οιστρογόνα στο σώμα. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και κατάθλιψη.

  • Η μελατονίνη

Η μελατονίνη εκκρίνεται από τον επιγονώδη αδένα που βοηθά στη διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού. Τα επίπεδα μελατονίνης αυξάνονται από το βράδυ μέχρι αργά τη νύχτα και μειώνονται νωρίς το πρωί. Έτσι, καθώς κοιμάστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, τα επίπεδα μελατονίνης θα αυξηθούν και η θερμοκρασία του σώματος θα μειωθεί. Όταν συμβαίνει αυτό, η αυξητική ορμόνη απελευθερώνεται και βοηθά το σώμα να θεραπεύσει και να βελτιώσει τη σύνθεση του σώματος, βοηθά στην κατασκευή άπαχου μυός και αυξάνει την οστική πυκνότητα. Αλλά λόγω του διαταραγμένου κιρκάδιου ρυθμού, πολλοί δεν κοιμούνται αρκετά και σε σκοτεινό μέρος ώστε το σώμα να επουλωθεί. Αυτό αυξάνει το στρες, το οποίο τελικά οδηγεί σε αύξηση βάρους που προκαλείται από φλεγμονή.