Η υπογλυκαιμία συμβαίνει όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι πολύ αυξημένα και προκαλούν έτσι απότομη πτώση της γλυκόζης του αίματος σε επίπεδο κάτω από το φυσιολογικό (70mgr/dl).

   Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης υπογλυκαιμίας είναι :

arrow7 η μεγάλη δόση ισουλίνης,
arrow7 η καθυστέρηση και παράλειψη γευμάτων ή ανεπάρκεια σε υδατάνθρακες και
arrow7 η εκτεταμένη ή απρογραμμάτιστη άσκηση (ειδικά σε παιδιά).

Η υπογλυκαιμία, συνηθέστερα παρατηρείται πριν το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα, μετά από άσκηση και μεταξύ 1 με 4 πμ. Είναι ανμενόμενο ότι θα παρατηρηθεί 2 με 3 φορές την εβδομάδα, ακόμα και σε ασθενείς με τον καλύτερα ρυθμισμένο διαβήτη.Είναι πολύ σημαντικό το να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε τα επίπεδα γλυκόζης μεταξύ 2-3 πμ να μην είναι χαμηλότερα από τα 65 mgr/dl και τα επίπεδα αυτά το πρωί να μην είναι πάνω από τα 180 mgr/dl.

Τα μικρά γεύματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν προ του ύπνου, για την αποφυγή υπογλυκαιμικών επεισοδίων είναι γάλα, τυρί, γιαούρτι, σύνθετοι υδατάνθρακες (άμυλο). Το άμυλο το βρίσκουμε στα δημητριακά όπως : το ψωμί, τα κράκερς, τα παξιμάδια, τα όσπρια, τα μακαρόνια, το ρύζι, την πατάτα, το καλαμπόκι, τον αρακά.

Όταν ο διαβητικός ασκείται πρέπει να αυξάνει την πρόσληψη τροφής ή διαφορετικά να μειώνεται η δόση της ινσουλίνης προκειμένου να αποφευφχθεί επεισόδιο υπογλυκαιμίας. Αν όμως όμως θέλει να χρησιμοποιήσει την άσκηση για να ελαττώσει το βάρος του είναι προτιμότερο να μειώσει τη δόση παρά να αυξήσει την πρόσληψη τροφής για να διατηρήσει τα επιθυμητά επίπεδα γλυκόζης. Αν η άσκηση πραγματοποιηθεί πριν το μεσημεριανό γεύμα καλό είναι η δόση της ινσουλίνης που προηγείται της άσκησης να μειωθεί.

Επειδή, οι ασκούμενοι μυς παραμένουν ευαίσθητοι στην ινσουλίνη για 24-48 ώρες μετά την άσκηση και ενδέχεται να υπάρξει υπογλυκαιμικό επεισόδιο είτε αμέσως μετά, είτε αρκετά αργότερα, καλό είναι να καταναλώνεται ένα μεγαλύτερο απογευματινό σνακ.

Για την άμεση αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας συνίσταται ταχεία χορήγηση γλυκόζης από του στόματος ή ενδοφλέβια, ή χορήγηση γλυκαγόνης ενδομυικά. Ο κανόνας 15/15 προτείνεται σε περιπτώσεις που η υπογλυκαιμία αντιμετωπίζεται με χορήγηση υδατανθράκων.
arrow7 Κατανάλωση 15 gr υδατανθράκων.
arrow7 Αναμονή 10 – 15 λεπτά μέχρι τη μέτρηση της γλυκόζης του αίματος.
arrow7 Κατανάλωση ακόμη 15 gr υδατανθράκων σε περίπτωση που η συγκέντρωση της γλυκόζης του αίματος είναι κάτω από 80 mgr/dl.