Πληθώρα επιστημονικών μελετών επιβεβαιώνει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει τόσο στην πρόληψη των αυτοάνοσων νοσημάτων όσο και στην αντιμετώπισή τους

Η Νόσος του Hashimoto είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή. Ο αδένας αυτός βρίσκεται στη βάση του λαιμού και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών οι οποίες ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια.

Όταν υπάρχει φλεγμονή στον θυρεοειδή με αποτέλεσμα να ανασταλεί η παραγωγή των ορμονών αυτών, προκαλείται υποθυρεοειδισμός ή αλλιώς νόσος του Hashimoto.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ασθένεια αυτή έχει γενετικό υπόβαθρο.

Πώς επηρεάζει το σώμα η νόσος του Hashimoto

Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στον θυρεοειδή, προκαλώντας βλάβη, εμφανίζονται μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • ανεξήγητη αύξηση βάρους
  • κούραση
  • πόνος αρθρώσεων/μυών
  • ξηρό δέρμα
  • εύθραυστα νύχια
  • αραίωση μαλλιών
  • ζητήματα γονιμότητας
  • ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι
  • βρογχοκήλη (διογκωμένος λαιμός που προκαλείται από τη διόγκωση του θυρεοειδούς)

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να κάνουν την καθημερινότητά σας άβολη και εξαντλητική.

Αν ο υποθυρεοειδισμός αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Οι επιπλοκές κυμαίνονται από υψηλή αρτηριακή πίεση, μέχρι υψηλή χοληστερόλη και καρδιακή ανεπάρκεια.

Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της νόσου

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που έχει βρεθεί ότι προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων του Hashimoto. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή την αυτοάνοση νόσο είναι συχνά ευαίσθητα στη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη.

Υπάρχουν διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία πλέον που στηρίζουν την αποτελεσματικότητα μιας δίαιτας AIP για τη διαχείριση και την θεραπεία των αυτοάνοσων ασθενειών. Η δίαιτα του αυτοάνοσου πρωτοκόλλου (AIP) είναι μια σχετικά νέα διατροφή και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα για να ανακουφίσει τα συμπτώματα των αυτοάνοσων διαταραχών.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία μιας δίαιτας ΑΙΡ

  • Πρόκειται για μια δίαιτα εστιασμένη στην εξάλειψη. Στόχος της είναι να μειώσει τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή και να επαναφέρει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας.
  • Έχει συχνά ως στόχο τη θεραπεία ενός «διαρρηγνυόμενου εντέρου», καθώς πιστεύεται ότι οι αυτοάνοσες ασθένειες μπορεί να προκληθούν από μικρές οπές στα έντερα. Αυτές οι τρύπες μπορούν να επιτρέψουν την απελευθέρωση των τροφίμων στο υπόλοιπο σώμα σας και να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει. Με την κατανάλωση μόνο τροφών που ενδείκνυνται, μπορείτε να βοηθήσετε στη θεραπεία του εντέρου σας.
  • Προωθεί τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και δίνει βάση επίσης στα τρόφιμα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Πρέπει να ακολουθήσετε το αυστηρό πρόγραμμα διατροφής για αρκετές εβδομάδες προτού μπορέσετε να αρχίσετε να προσθέτετε τρόφιμα που δεν περιλαμβάνονται στη διατροφή ΑΙΡ. Μερικοί άνθρωποι δοκιμάζουν αυτή τη διατροφή για μικρό χρονικό διάστημα ενώ άλλοι την ακολουθούν μακροπρόθεσμα.
  • . Χρειάζεται χρόνος για να προσθέσετε νέα τρόφιμα στη διατροφή σας και αυτά θα πρέπει να προστεθούν σταδιακά. Προσθέστε ένα νέο φαγητό κάθε λίγες μέρες έως μία φορά την εβδομάδα και ελέγξτε αν το σώμα σας αντιδρά σε αυτό. Αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες πρέπει να το βγάλετε από τη διατροφή σας ξανά.

Τι επιτρέπεται σε μια διατροφή ΑΙΡ

  • Το κρέας και τα ψάρια, κατά προτίμηση που δεν εκτρέφονται εργοστασιακά
    • Λαχανικά (αλλά όχι ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές και πατάτες)
    • Ελαιόλαδο
    • Γλυκοπατάτες
    • Φρούτα (σε μικρές ποσότητες)
    • Αβοκάντο
    • Ζυμωμένα τρόφιμα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως κεφίρ φτιαγμένο με γάλα καρύδας και ξινολάχανο.
    • Μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (αλλά μόνο για περιστασιακή χρήση και σε μικρές ποσότητες)
    • Φρέσκα βότανα όπως βασιλικό, δυόσμο και ρίγανη
    • Πράσινο τσάι και βότανα που δεν περιέχουν σπόρους
    • Ζωμούς από κόκαλα και κρέας
    • Ξύδι, όπως μήλου ξύδι από κόκκινο κρασί και βαλσάμικο (να μην περιέχουν ζάχαρη)
    • Προϊόντα καρύδας (πχ λάδι καρύδας, αλεύρι καρύδας, γάλα καρύδας)

 

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στη διατροφή AIP:

  • Όλοι οι σπόροι, όπως η βρώμη, το ρύζι και το σιτάρι
    • Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα
    • Αυγά
    • Όσπρια
    • Φιστίκια
    • Ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές και πατάτες
    • Όλα τα σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένων των υποκατάστατων ζάχαρης (εκτός από την περιστασιακή χρήση του μελιού)
    • Το βούτυρο και το ghee
    • Όλα τα έλαια (εκτός από το αβοκάντο, το λάδι καρύδας και το ελαιόλαδο)
    • Πρόσθετα τροφίμων
    • Αλκοόλ