Η τεστοστερόνη είναι μια αρσενική σεξουαλική ορμόνη που επηρεάζει πολλά περισσότερα από τη σεξουαλική ορμή.

Η τεστοστερόνη είναι επίσης υπεύθυνη για την:

 1. Υγεία των οστών και των μυών
 2. Παραγωγή σπέρματος
 3. Ανάπτυξη μαλλιών

Μπορεί να χάσετε τεστοστερόνη καθώς μεγαλώνετε, καθώς και από χρόνιες ασθένειες. Ο υπογοναδισμός, όπως ονομάζεται ιατρικά, ή η χαμηλή παραγωγή τεστοστερόνης, μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιες αγωγές .Συμπληρωματικά μαζί με τη θεραπεία μπορείτε να προσθέσετε 8 κορυφαίες τροφές για την ενίσχυση της τεστοστερόνης.

Δύο θρεπτικά συστατικά που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη διατροφή σας είναι η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος. Είναι και τα δύο οι χημικοί πρόδρομοι για την παραγωγή τεστοστερόνης.

 

Ακολουθούν οι 8 τροφές που σας δίνουν κυρίως βιταμίνη D και ψευδάργυρο, ώστε να αυξηθεί και η τεστοστερόνη σας:

 1. Τόνος

 

 

 

Ο τόνος είναι πλούσιος σε βιταμίνη D, η οποία έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και παραγωγή τεστοστερόνης. Κάνει, επίσης, καλό στην καρδιά και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη τροφή με χαμηλές θερμίδες. Ο φρέσκος τόνος περιέχει καλά λιπαρά, μεταξύ άλλων και ω-3 λιπαρά και είναι πλούσια πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Τα 100 γρ. τόνου παρέχουν 25 γρ. πρωτεΐνης και 3,3 γρ. πολυακόρεστα λιπαρά. Μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά έχει αποδειχθεί πως υποστηρίζει την αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης, ενώ μειώνει το κοιλιακό λίπος στους άνδρες, σε σχέση με μια διατροφή ίδιας θερμιδικής αξίας, χαμηλή σε λιπαρά. Τα ω-3 λιπαρά επίσης βοηθάνε τον οργανισμό να εξουδετερώσει τις καταβολικές επιδράσεις της κορτιζόλης. Όταν η κορτιζόλη είναι υψηλή στο σώμα σου, η παραγωγή της τεστοστερόνης μειώνεται. Φρέσκος και κονσερβοποιημένος τόνος είναι πολύ καλές επιλογές. Εάν δεν είστε λάτρης του τόνου, μπορείτε να εξετάσετε άλλες πηγές βιταμίνης D, όπως ο σολομός ή οι σαρδέλες.

 

 1. Γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με βιταμίνη D

 

 

Το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου. Τα παιδιά και οι γυναίκες ενθαρρύνονται να πίνουν γάλα για την καλύτερη υγεία των οστών, αλλά το γάλα επίσης μπορεί να κρατήσει τα οστά των ανδρών πάρα πολύ ισχυρά. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη D επίσης μπορεί να κρατήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης υπό έλεγχο. Επιλέξτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή άπαχο γάλα. Έχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά όπως το πλήρες γάλα, χωρίς όλα τα κορεσμένα λίπη.

 1. Κρόκοι αυγών

 

 

Οι κρόκοι των αυγών είναι μια άλλη πλούσια πηγή βιταμίνης D. Ακόμα και η χοληστερόλη στους κρόκους μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της τεστοστερόνης. Εφόσον δεν έχετε προϋπάρχοντα προβλήματα χοληστερόλης, μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια ένα αυγό την ημέρα.

 1. Εμπλουτισμένα δημητριακά

 

 

Ορισμένες μάρκες δημητριακών εμπλουτίζονται με βιταμίνη D. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε εμπλουτισμένα δημητριακά στο πρωινό σας για να ξεκινήσετε την ημέρα σας και να αυξήσετε τα επίπεδα τεστοστερόνης σας.

 1. Στρείδια

 

 

Οι άνδρες με μειωμένη τεστοστερόνη επωφελούνται από την αύξηση της πρόσληψης ψευδαργύρου, ειδικά αν έχουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Τα στρείδια είναι καλές πηγές αυτού του μετάλλου.

 1. Οστρακοειδή

 

Μια μερίδα καβουριού ή αστακού μπορεί να κάνει πολύ καλό στα επίπεδα τεστοστερόνης σας. Αυτό οφείλεται βασικά στην περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο.

 1. Βόειο κρέας

 

 

Ορισμένα τεμάχια βόειου κρέατος έχουν τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν την τεστοστερόνη. Το βόειο ήπαρ είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Για να διατηρήσετε τα ζωικά λίπη υπό έλεγχο, να επιλέγετε μόνο άπαχα κομμάτια βόειου κρέατος και αποφύγετε να το τρώτε καθημερινά.

 1. Όσπρια

 

Γενικώς τα όσπρια, όπως ρεβίθια, φακές και φασόλια, θεωρούνται καλές πηγές ψευδαργύρου.

 1. Τροφές με καλά λιπαρά

 

 

Η επαρκής πρόσληψη λιπαρών μέσω της διατροφής είναι αναγκαία για την αύξηση της τεστοστερόνης καθώς η τεστοστερόνη συντίθεται από τη χοληστερόλη. Η ενίσχυση της διατροφής με καλές πηγές λιπαρών όπως είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, το ταχίνι, το φυσικό φυστικοβούτυρο, ο σολομός, το αυγό και η μαύρη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο (>70%), επιδρούν θετικά στην αύξηση της τεστοστερόνης, πάντα με ιδιαίτερη προσοχή στις θερμίδες.