Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών. Ο ορισμός των Χριστουγέννων είναι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα δώρα και φυσικά τα γλυκά που δεν λείπουν από κανένα τραπέζι.

Οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε με ανυπομονησία αυτές τις μέρες, καθώς αποτελούν ένα καλό διάλειμμα από την καθημερινή μας ρουτίνα.

Το αρνητικό είναι ότι αυτές οι γιορτές, ενώ αποτελούν ένα χαρμόσυνο γεγονός, στη σκέψη μας υπάρχει πάντα η αγωνία για το πόσο και τι θα φάμε από τα πλούσια εδέσματα.

Δε θα χαλάσω λοιπόν το χατίρι σε εσάς που ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής και μου ζητήσατε μια πιο υγιεινή εναλλακτική!

Δε θα μπορούσα όμως να χαλάσω και το χατίρι του μικρού μου μπόμπιρα ,όταν επίμονα μου ζήτησε ’φτιάξ’ τα όσο πιο υγιεινά μπορείς μαμά μου για να μπορώ να φάω λίγο περισσότερα’’.

Τα πιο υγιεινά και θρεπτικά μελομακάρονα έρχονται σε balls,(μπάλες ενέργειας), είναι έτοιμα σε 15 λεπτά και δε θέλουν καν ψήσιμο. Το καλύτερο από όλα είναι ότι έχουν μόνο 60 θερμίδες το ένα και έτσι μπορούμε να φάμε και 2 και 3 και 4 χωρίς τύψεις.

Η παρακάτω συνταγή είναι μια πρόταση για όσους ακολουθούν μια ωμοφαγική διατροφή, κατάλληλη και για τα μικράκια μας, μα και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια εναλλακτική του αγαπημένου μας γλυκού, που είναι πιο ελαφριά, πιο υγιεινή και παράλληλα θρεπτική!

ΥΛΙΚΑ:

 130 γρ. νιφάδες βρώμης
1 φλυτζ. βασιλικούς χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι)
125 γρ. καρύδια
1 ½ κ.σ μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου για τους αυστηρά vegan
 2 κ.σ χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κ.γ. κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης )

 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γ. γαρύφαλο

1/4κ.γ τζίντζερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Μουλιάζουμε 1 φλυτζ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι για 1 ώρα σε ζεστό νερό. Πολτοποιούμε 40 γρ. καρύδια και αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια, πολτοποιούμε 85γρ καρύδια και 130 γρ. νιφάδες βρώμης στο μπλέντερ. Προσθέτουμε 2 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, 1/4 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο, 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο και ξύσμα από 2 πορτοκάλια και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ, ρίχνουμε στο μπλέντερ τους στραγγισμένους χουρμάδες ,2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού και 1 ½ κ.σ μέλι και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν πάστα. Προσθέτουμε και το μείγμα της βρώμης και τα ανακατεύουμε όλα μαζί, να ομογενοποιηθούν. Πλάθουμε το μείγμα σε 25-30 μελομακάρονα, τα οποία περνάμε από τριμμένο καρύδι Τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Προαιρετικά, λιώνουμε 50 γρ. μαύρη σοκολάτα με στέβια σε μπεν μαρί και περιχύνουμε τα μελομακάρονα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ
Αυτή η συνταγή είναι πραγματικά ξεχωριστή γιατί:
Αντί για αλεύρι χρησιμοποιούμε νιφάδες βρώμης!!
Αντί για πολύ ζάχαρη και πολύ μέλι χρησιμοποιούμε χουρμάδες και ελάχιστο μέλι!!
Ένα τυπικό μελομακάρονο έχει 160-180 θερμίδες, τριπλάσιες από το healthy ball μελομακάρονο που έχει 60!!