Το φαγόπυρο ή αλλιώς μαύρο σιτάρι είναι ένα ψευδοδημητριακό οι σπόροι του οποίου μοιάζουν με τους σπόρους των σιτηρών. Τα δύο κυριότερα είδη του που μπορείτε να συναντήσετε είναι το Fagopyrum esculentum ή αλλιώς γλυκό φαγόπυρο και το ταταρικό φαγόπυρο (Fagopyrum tataricum) ή αλλιώς πικρό φαγόπυρο.
Είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β ,μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο.

Φαίνεται πως έχει θέση και στη διατροφή για κοιλιοκάκη. Όντας ψευδο-δημητριακό δεν περιέχει γλουτένη. Ως εκ τούτου, δεν πυροδοτεί τα σύμπτωμα ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη – δυσανεξία στη γλουτένη. Για το λόγο αυτό μπορεί να αποτελέσει μία καλή εναλλακτική αμυλούχου συνοδευτικού στη διατροφή ατόμων με κοιλιοκάκη.

Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως:
Ρουτίνη. Η κύρια αντιοξειδωτική πολυφαινόλη στο φαγόπυρο, η ρουτίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και να βελτιώσει τη φλεγμονή, την αρτηριακή πίεση και το λιπιδικό προφίλ του αίματός σας.
Κερσετίνη. Βρίσκεται σε πολλές φυτικές τροφές, η κερσετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να έχει μια ποικιλία ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της
μείωσης του κινδύνου καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Βιτεξίνη. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η βιτεξίνη μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να συμβάλει σε διόγκωση του θυρεοειδούς.
1D-chiro-Inosito. Αυτός είναι ένας μοναδικός τύπος διαλυτών υδατανθράκων που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να ωφελήσει τη διαχείριση του διαβήτη. Το φαγόπυρο είναι η πλουσιότερη πηγή τροφής αυτής της φυτικής ένωσης.

Μαγειρεύοντας το φαγόπυρο

Αν τώρα μετά από όλες αυτές τις θετικές επιδράσεις του αναρωτιέστε πώς μπορείτε να το μαγειρέψετε σας έχουμε την απάντηση καθώς το φαγόπυρο μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και ωμό!

Οι μορφές που μπορείτε να το βρείτε, είναι καταρχήν το αλεύρι από φαγόπυρο, που μπορεί να γίνει ότι και τα άλλα άλευρα, δηλαδή, ψωμί, πίτα, πίτσα, ζυμαρικά κ.ά. Μπορεί να αναμειχθεί με αλεύρι ολικής και να δώσει μια διαφορετική και πλούσια γεύση, ή και σκέτο αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη όπως συζητήσαμε.

Επίσης, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν το ρύζι π.χ. σε γεμιστά ή να το συνοδεύσετε βραστό με λαχανικά και κρέας, αφού αποτελείται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες. Μπορείτε να το βάλετε στο γιαούρτι ή το γάλα σας ή ακόμη και μέσα στις σαλάτες σας.

Τέλος, σε περιόδους νηστείας, μπορεί να συνδυαστεί με όσπρια (π.χ. φακές), δίνοντας ένα απίστευτα θρεπτικό πιάτο με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και μικρο-θρεπτικά συστατικά.

Εντάξτε λοιπόν το φαγόπυρο στη διατροφή σας, απολαύστε την τέλεια γεύση του και λάβετε όλα τα απαραίτητα οφέλη του.