Η χοληστερόλη, όπως είναι γνωστό, είναι μια λιπαρή ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων μας. Ωστόσο, αν υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια στο αίμα μας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ενώ το σύνηθες είναι τέτοια προβλήματα να εμφανίζονται κυρίως στην τρίτη ηλικία και λιγότερο σε ενήλικες, τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί, δυστυχώς, ότι η χοληστερίνη δεν είναι πρόβλημα μόνο των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών.

Το σώμα του παιδιού σας χρειάζεται κάποια χοληστερόλη για την προστασία των νεύρων, την δημιουργία κάποιων ιστών των κυττάρων και την παραγωγή ορισμένων ορμονών. Αλλά η χοληστερόλη κάνει πάρα πολλές ζημιές στα αιμοφόρα αγγεία. Συσσωρεύεται κατά μήκος των τοίχων των αιμοφόρων αγγείων και εγκαθίστανται λιπαρά και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “πλάκα”. Οι μελέτες δείχνουν ότι η πλάκα μπορεί να αρχίσει να διαμορφώνεται κατά την παιδική ηλικία. Είναι πιο πιθανό να σχηματιστεί όταν τα επίπεδα χοληστερόλης του παιδιού είναι υψηλά. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου του παιδιού σας και εγκεφαλικού επεισοδίου, όταν αυτά μεγαλώνουν. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, διαβήτη, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, έχουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, δεν είναι σωματικά δραστήριοι, ή καπνίζουν.

Πώς αντιμετωπίζεται η παιδική υπερλιπιδαιμία;

Η αντιμετώπιση της παιδικής υπερλιπιδαιμίας ξεκινά με αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Στο επίκεντρο της προσπάθειας βρίσκεται η πρόληψη ή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που συχνά ευθύνεται για τις διαταραχές των λιπιδίων. Η σωστή διατροφή και η συνεπής σωματική δραστηριότητα συνιστούν την αποτελεσματικότερη παρέμβαση για αυτήν με ωφέλιμες επιδράσεις στην ολική χοληστερόλη, HDL και τα τριγλυκερίδια αίματος.

Top 10, για να λαμβάνει το παιδί χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης:

  1. Προσφέρετε στο παιδί σας τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.
  2. Αυξήστε την κατανάλωση σε πρωτεΐνες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (κοτόπουλο ψάρι).
  3. Ενισχύστε τη διατροφή τους με λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως .
  4. Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά και trans λιπαρά. Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται συνήθως στα ζωικά προϊόντα (για παράδειγμα, το κρέας και τα αυγά) και στα γαλακτοκομικά προϊόντα (για παράδειγμα, τυρί και βούτυρο). Πολλά τρόφιμα σνακ (για παράδειγμα, τα μπισκότα και τα τσιπς) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Τα trans λίπη βρίσκονται συνήθως στα επεξεργασμένα τρόφιμα (για παράδειγμα, ντόνατς και κράκερ) και στα τηγανητά τρόφιμα (για παράδειγμα, τηγανιτές πατάτες ).
  5. Αυξήστε την κατανάλωση σε καλά λιπαρά (ξηρούς καρπούς) και σπόρους, αβοκάντο, ελιές, ελαιόλαδο (το μονοακόρεστο λιπαρό οξύ ελαϊκό οξύ, που αντιπροσωπεύει το 75% των λιπαρών οξέων του ελαιόλαδου διαθέτει αντιθρομβωτικές ιδιότητες!).
  6. Αποφύγετε φαγητό τύπου fast-food.
  7. Παρασκευάστε μαζί με το παιδί το γεύμα ή τα σνακ με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο, όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος.
  8. Περιορίστε το χρόνο του παιδιού σας μπροστά στις οθόνες (τηλεόραση, υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο).
  9. Ενθαρρύνετε το παιδί σας για να βρει τις σωματικές δραστηριότητες που αυτό απολαμβάνει. Στόχος για τουλάχιστον 1 ώρα ενεργού παιχνιδιού κάθε μέρα.
  10. Κάντε τη φυσική δραστηριότητα τρόπο ζωής όλης της οικογένειας σας. Κάντε μια βόλτα με ποδήλατο, ή κάντε δουλειές μαζί. Προγραμματίστε οικογενειακές εξόδους.