Tο γιαούρτι είναι ένα σνακ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που θα σου χαρίσει μια γενναιόδωρη ποσότητα ασβεστίου και πρωτεϊνών, μαζί με βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου. Για την ακρίβεια, ένα μόνο φλυτζάνι απλού γιαουρτιού, με χαμηλά λιπαρά, προσφέρει πάνω από 400 mg ασβεστίου – ποσότητα που είναι κοντά στο μισό της καθημερινής σου ανάγκης

 

Πιο συγκεκριμένα, το γιαούρτι συμβάλλει ευεργετικά στα παρακάτω:

1.Προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Η υψηλή περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D3, αυξάνει την οστική μάζα και ενισχύει την σκελετική υγεία.

2.Συμβάλει στην υγεία του εντέρουΠεριέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς (προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος), οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής xλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Επιπλέον, ένα από τα βακτήρια του γιαουρτιού, το Lactobacillus, αποδείχθηκε ότι καταστέλλει την παραγωγή ενζύμων που ευνοούν την ανάπτυξη κακοήθων όγκων στο παχύ έντερο.

3.Βοηθάει στο αδυνάτισμαΌταν η πρόσληψη ασβεστίου από τις τροφές είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, της οποίας ο βιολογικός ρόλος είναι να μειώνει τη λιπόλυση και να αυξάνει την αποθήκευση λιπών (τριγλυκεριδίων) στο λιπώδη ιστό. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή αποθήκευσης λιπών (τριγλυκεριδίων) στο λιπώδη ιστό και την επιτάχυνση της διαδικασίας της λιπόλυσης.

4.Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημαΗ βιταμίνη D3 και το ασβέστιο που περιέχει σε αφθονία το γιαούρτι, εκτός από τη σημαντική τους συνεισφορά στην υγεία των οστών και στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα συμμετέχουν και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Είναι απαραίτητα συστατικά για όλα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και κυρίως για τα φαγοκύτταρα, τα οποία δεσμεύουν και εξουδετερώνουν όλες τις παθογόνες ουσίες. Επιπλέον, το υψηλό περιεχόμενο των γαλακτοκομικών σε βιταμίνη Α και βιταμίνες της Ομάδας Β (Β1, Β2 και Β12) έχει ως αποτέλεσμα την επιπρόσθετη προστασία της υγείας του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

5.Ελέγχει το σωματικό βάρος

Το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Η υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες σε συνδυασμό με το ασβέστιο που περιέχει συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων των ορμονών, μείωσης της όρεξης, όπως το πεπτίδιο ΥΥ και GLP-1.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με το χαμηλότερο σωματικό βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους και την περιφέρεια της μέσης.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση έδειξε ότι η λήψη γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας.

Άλλες μελέτες έχουν τονίσει ότι όσοι καταναλώνουν γιαούρτι ακολουθούν καλύτερες διατροφικές επιλογές, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τον καταναλώνουν. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά, σε σύγκριση με τις θερμίδες που αποδίδει.

6. Είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας

Το γιαούρτι περιέχει μια εντυπωσιακά μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, περίπου 12 γραμμάρια ανά 200 γραμμάρια.

Η πρωτεΐνη ενισχύει το μεταβολισμό και συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης, καθώς ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού.

Σε μια μελέτη, τα άτομα που κατανάλωσαν ως σνακ γιαούρτι πεινούσαν λιγότερο και ταυτόχρονα κατανάλωναν 100 θερμίδες λιγότερες στο δείπνο, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν σνακ χαμηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες με την ίδια ποσότητα θερμίδων.