Πολλές γυναίκες παραπονιούνται συνεχώς πως πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης έχουν ασταμάτητες λιγούρες και έντονη διάθεση για φαγητό ή γλυκό. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Τι είναι αυτό που σας ωθεί να φάτε ενώ ξέρετε πως δεν πρέπει; Αυτό οφείλεται στις ορμόνες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια και την επιθυμία μας για φαγητό.

Υπολογίζεται περίπου ότι το 85% των γυναικών σε έμμηνο ρύση υποφέρουν τουλάχιστον από ένα ή δύο συμπτώματα, ενώ το 70% αντιμετωπίζουν τα γνωστά φουσκώματα ή πρηξίματα, λιγούρα για φαγητό, ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης και διαταραχές του ύπνου. Τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως μια σειρά από συμπεριφορικές, συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές, όπως είναι το φούσκωμα, η κατακράτηση υγρών, ευαισθησία και πρήξιμο στο στήθος, αύξηση βάρους, υπερευαισθησία ή και νεύρα. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα, άλλες σε μεγάλο βαθμό και άλλες σε πιο ήπια μορφή.

Συγκεκριμένα, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (PΜS) προκαλεί αύξηση της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης και πτώσης της σεροτονίνης που σχετίζεται με τη διάθεση, καθώς και πτώση της προγεστερόνης και των οιστρογόνων Αυτή η αλλαγή μας κάνει να λαχταράμε τροφές γεμάτες ζάχαρη και λιπαρά, γιατί μας βοηθούν να αυξήσουμε τα επίπεδα σεροτονίνης και να αντιμετωπίσουμε την παραγωγή κορτιζόλης, ώστε να νιώσουμε καλύτερα. Με λίγα λόγια, μπορείτε να αποδώσετε την αυξημένη σας όρεξη για «απαγορευμένες» τροφές, στο πάρτι ορμονών που γίνεται αυτό το διάστημα.