ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

    Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου, που ξεκινά με την ήβη και φτάνει μέχρι την ενηλικίωση, όπου και ολοκληρώνεται η ανάπτυξη – ωρίμανση του οργανισμού. Είναι λοιπόν η δεύτερη φάση, μετά τη βρεφική ηλικία, κατά την οποία ο ρυθμός ανάπτυξης είναι τόσο γρήγορος και έντονος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ανάγκες σε σίδηρο να αυξάνοναται σημαντικά και στα δύο φύλα, λόγω αύξησης του ολικού όγκου του αίματος και αύξησης της μυικής μάζας, ενώ στα κορίτσια οι ανάγκες αυτές είναι ακόμη μεγαλύτερες, λόγω της εμμηναρχής και των συναφών περιοδικών απωλειών αίματος. Φαίνεται σχεδόν να διπλασιάζονται από 0,7 – 0,9 mg Fe / ημέρα που είναι πριν την εφηβεία και να φτάνουν στα 2.2 mg Fe / ημέρα ή ακόμα περισσότερο στις κοπέλες που έχουν μεγάλη εμμηνορρυσία.

Επομένως, οι κοπέλες σε ηλικία όψιμης εφηβείας, οι έγκυες έφηβες και έφηβες αθλήτριες (λόγω των αυξημένων αναγκών σε σίδηρο ή/και της χαμηλής διαιτητικής πρόσληψης) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σιδηροπενική αναιμία.

Μειωμένη πρόσληψη σιδήρου από την τροφή, σε συνδυασμό με αυξημένες απώλειες, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας, ιδιαίτερα στα κορίτσια, τα οποία λόγω ενασχόλησης με δίαιτες αδυνατίσματος προσλαμβάνουν συχνά μικρές ποσότητες τροφίμων που είναι καλές πηγές σιδήρου, όπως το κόκκινο κρέας.

Πολλές φορές οι έφηβοι, λόγω του ταχύτατου ρυθμού ανάπτυξης είναι πιθανό να εμφανίσουν αναιμία, αλλά το πρόβλημα αυτό αποκαθίσταται λίγο αργότερα, όταν ο ρυθμός αυτός επιβραδύνεται και φυσικά εφόσον καλύπτεται η απαιτούμενη σε σίδηρο πρόσληψη καθημερινά.