Βρισκόμαστε στην περίοδο της νηστείας, κατά την οποία η λέξη γαλακτοκομικά και κρέας διαγράφονται από το μυαλό μας.
Κάποιοι νηστεύουν για θρησκευτικούς λόγους, κάποιοι για να τηρήσουν το έθιμο, άλλοι το βλέπουν σαν πρόκληση και άλλοι σαν έναν τρόπο αποτοξίνωσης.

 Παρακάτω, αναφέρω, 10 σημαντικά οφέλη της νηστείας για την υγεία μας!

 1. Μειώνεται το βάρος: Πέρα όμως από τις ευεργετικές δράσεις στην υγεία μας, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μία καλή ευκαιρία για να χάσουμε κιλά μιας και ο αποκλεισμός των ζωικών τροφίμων συνεπάγεται τη μειωμένη πρόσληψη λιπαρών και θερμίδων ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά, που μπορούν να καταναλώνονται άφθονα, προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες που δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.

  Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των νηστίσιμων τροφών που καταναλώνουμε. Και αυτό γιατί αρκετά σαρακοστιανά εδέσματα είναι ως επί το πλείστον πλούσια σε θερμίδες. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι στη νηστεία συχνά γίνεται υπερκατανάλωση αμύλου, ζυμαρικών, ψωμιού και αυτό από μόνο του μπορεί να αποτελέσει αντισταθμιστικό παράγοντα στην προσπάθεια απώλειας βάρους εάν δεν τηρήσουμε το μέτρο.

  2. Επιφέρει επίπεδη κοιλιά: Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως (σύνθετοι υδατάνθρακες σε συνδυασμό με φυτικές ίνες) δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης. Όσον αφορά στις ελιές και στους ανάλατους ξηρούς καρπούς, που αυξάνεται η κατανάλωσή τους εκείνη την περίοδο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα) που βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.

  3. Μειώνεται το συνολικό λίπος στο σώμα: Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών όχι μόνο μειώνουν την απορρόφηση λίπους, αλλά αυξάνουν ταυτόχρονα και τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επιπρόσθετα, δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, χάρη στο ότι προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης.

  4. Αποτοξινώνεται ο οργανισμός: Μελέτες του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν νηστεία 180 μέρες το χρόνο, έχουν χαμηλότερη ολική χοληστερόλη 12,5% και χαμηλότερη “κακή” χοληστερόλη 20% σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν νηστεύουν, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης.

  5. Ενισχύεται το ανοσοποιητικό:Λόγω της αυξημένης πρόσληψης αντιοξειδωτικών από τη μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, ζυμαρικών και ξηρών καρπών, ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

6.Βελτιώνεται η λειτουργία του εντέρου: Χάρη στην υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών αυξάνεται η κινητικότητα του εντέρου, μειώνεται η δυσκοιλιότητα, η απορρόφηση λίπους και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

7. Βελτιώνεται η διάθεση: Οι υδατάνθρακες έχουν κατηγορηθεί αμέτρητες φορές ότι “παχαίνουν” και για το λόγο αυτό πολλοί τους αποκλείουν απερίσκεπτα από την διατροφή τους. Η αλήθεια όμως είναι πως περιέχουν ουσίες απαραίτητες για την καλή υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος και κατ’ επέκταση για την καλή μας διάθεση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που ακολουθούν δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι κατά μέσο όρο πιο καταθλιπτικοί, πιο αγχώδεις και πιο ευερέθιστοι σε σχέση με άτομα που κατανάλωναν καθημερινά μια επαρκή ποσότητα υδατανθράκων. Πιστεύεται ότι η ευεργετική δράση τους οφείλεται στην σεροτονίνη που αλλιώς αποκαλείται και “ορμόνη της ευτυχίας”. Εμπλουτίστε λοιπόν το καθημερινό σας διαιτολόγιο με υδατάνθρακες και ιδίως με ποιοτικούς υδατάνθρακες που βρίσκονται στα προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά και ψωμί ολικής, καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής, όσπρια κ.τ.λ.)

8. Αυξάνονται οι αντιγηραντικές ιδιότητες: Οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, το ταχίνι είναι πλούσια στα απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα όπου συμβάλλουν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες και δρουν ενάντια στη φθορά των κυττάρων. Επιστήμονες μάλιστα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι επιβραδύνουν το βιολογικό μηχανισμό της γήρανσης των κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν καρδιοπαθείς και ανακάλυψαν ότι τα αυξημένα επίπεδα των απαραίτητων λιπαρών οξέων, και κυρίως των ω-3 λιπαρών, εμπόδιζαν τη συρρίκνωση των τελομερών, που παίζουν κεντρικό ρόλο στον καθορισμό της μακροζωίας του κυττάρου. Τελομερή ονομάζονται τα μικρά κομμάτια DNA που βρίσκονται στην άκρη κάθε χρωμοσώματος και το μέγεθός τους συναρτάται άμεσα με τη γήρανση των κυττάρων. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος των τελομερών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η διάρκεια ζωής των κυττάρων.

9. Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών: Λόγω της αποχής από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης μειώνεται και η πρόσληψη κορεσμένου λίπους. Αντίθετα, η διατροφή που ακολουθείται κατά τη νηστεία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (καροτένιο, λυκοπένιο, σελήνιο, τοκοφερόλες, ω3, ω6 λιπαρά), που προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία από τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

10. Ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση: Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών, που καταναλώνονται κατά την περίοδο της νηστείας οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη καλίου, στοιχείο που βοηθάει ιδιαίτερα στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.