ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

   Η επίτευξη και η διατήρηση της ευγλυκαιμίας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντική σε εγκύους, που είτε είχαν γνωστό διαβήτη ή που εμφάνισαν διαβήτη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για τη θρέψη της εγκύου και του εμβρύου και για την επίτευξη της ευγλυκαιμίας..

Κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως οι τιμές του σακχάρου του αίματος, ενδέχεται να χαρακτηρίζονται από μεγάλες αυξομειώσεις.
Τονίζεται, ιδιαίτερα στις εγκύους η σημασία της λήψης των γευματιδίων, ώστε να αποφεύγονται οι υπογλυκαιμίες. Στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, οι ανάγκες σε ινσουλίνη αυξάνουν λόγω της αντίστασης της ινσουλίνης, που επέρχεται εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών στο σώμα της γυναίκας.

Πως θα επηρεάσει την εγκυμοσύνη μου ο διαβήτης;

Αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά φροντίζετε τον εαυτό σας. Εάν μπορείτε να ελέγξετε προσεκτικά το διαβήτη σας, τότε κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για το μωρό σας.

Το κύριο πρόβλημα με την ύπαρξη υπερβολικής γλυκόζης στο αίμα σας είναι ότι διασχίζει τον πλακούντα προς το μωρό σας, που σημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει πολύ μεγάλο, κάτι που είναι γνωστό ως “μακροσωμία”. Ένα μεγάλο μωρό μπορεί να κάνει τον τοκετό δυσκολότερο και αυξάνει τις πιθανότητές τοκετού με καισαρική τομή. Μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι τα μεγάλα μωρά είναι περισσότερο επιρρεπή στη παχυσαρκία αργότερα στη ζωή τους. Σαν ενήλικες, είναι επίσης πιθανότερο να αναπτύξουν και τα ίδια διαβήτη.
Τα μωρά που οι μητέρες τους ήταν διαβητικές προτού μείνουν έγκυες έχουν περισσότερους κινδύνους προβλημάτων υγείας, ειδικά εάν ο διαβήτης πριν από την εγκυμοσύνη δεν ήταν καλά ελεγχόμενος.

Θα συνεχίσω να έχω διαβήτη αφότου το μωρό μου γεννηθεί;

Θα  χρειαστεί να επαναλάβετε την εξέταση αίματος που λέγεται «καμπύλη γλυκόζης»  περίπου έξι εβδομάδες αφότου το μωρό σας γεννηθεί και είναι πολύ πιθανό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να έχουν ήδη επιστρέψει στα κανονικά. Εν τούτοις, εάν είχατε διαβήτη κύησης, είναι πιθανό να αναπτύξετε διαβήτη αργότερα στη ζωή σας. Οι γυναίκες που ήταν παχύσαρκες πριν και κατά τη διάρκεια τις εγκυμοσύνης τους παραμένουν μερικές φορές διαβητικές και μετά από την εγκυμοσύνη.